60-річчя школи

         Відлік досягнень людини починається зі школи: спочатку з Букваря, з першої написаної літери, до атестату про середню освіту. Школа знайомить, розповідає, допомагає... Школа навчає, виховує, сіє «розумне, добре, вічне». Школа – це другий дім, у якому завжди багато яскравих вражень та позитивних емоцій.  Золотою симфонією для кожного з нас звучить мелодія шкільного дзвоника, як відгомін далекого дитинства, у яке неможливо повернутися. Цього року  наша школа відсвяткувала і свій день народження – 60 років. На свято були запрошені : заступник голови Первомайської РДА Бомко І.В., голова районної ради Татаренков В.М., методисти відділу освіти Чиж І.А., Засуха І.М., Казакова Л.В., помічник народного депутата України Дмитра Добкіна Анна Таран, директор ФГ «Хлібороб-Л» Бубнікович І.О., бухгалтер ФГ «Капустенко» Назарова Н.М. , ветерани педагогічної праці та інші шановані люди нашого села.

Надзвичайно порадував всіх гостей і святковий концерт, який був організований силам учнів та вчителів нашої школи, та розкрив їм свої багатогранні таланти.

Основою духовного і культурного життя на селі завжди була школа. «Немає школи – немає села», - так говорять у народі. На щастя, у Шульському школа є! У ній на сьогодні навчаються 72 учні та працює 18 педагогів.

Та повернімось у минуле…

Історія школи розпочалася першого вересня 1957 року, коли за рішенням виконкому Олексіївської районної ради від 10 серпня 1957 року, у зв’язку зі збільшенням населення радгоспу «Краснопавлівський» і на прохання робітників на центральній садибі гостинно відчинила свої двері Краснопавлівська початкова школа. За парти сіло 22 учні, навчання велося українською мовою. Завідуючою школи та вчителем першого, третіх класів була Беркалова Валентина Тимофіївна. Діток 2, 4 класів навчала Сосонна Марія Олексіївна.

Відповідно рішення виконкому Первомайської районної ради від 25 липня 1968 року, виконуючи закон про восьмирічну освіту Краснопавлівська початкова школа була реорганізована в Краснопавлівську восьмирічну школу. На 1 вересня 1968 року в школі було 7 класів, у яких навчалося 100 учнів, з них  -  17 першокласників.

Першим директором, призначеним обласним відділом народної освіти, був Манн Леонід Пилипович.

З 1970  по 1976 рік школу очолював Трепетун Григорій Якович. А у період з 1976 по 1982 рік посаду директора обіймала Сосонна Марія Олексіївна. З 1983 по 2006 рік ,23 роки незмінним керівником закладу був Моісеєв Сергій Іванович.

У 1987 році в школі була введена посада заступника директора. На неї було призначено колишню випускницю школи Жидкову Ніну Петрівну. Пізніше на цій посаді працювали Пальчик Раїса Іванівна, Виставна Олена Володимирівна, Гончарова Ірина Миколаївна.

З 2006 року Ірина Миколаївна очолює школу, а посаду заступника директора з навчально-виховної роботи обіймає Винник Олена Вікторівна.

З 1973 року школа стала першою сходинкою в доросле життя для 393 учнів. Життя продовжується…

 

         Ось так і завершилось наше свято, яке запам’ятається всім надовго. Це був не звичайний ювілей, а ювілей домівки поколінь. Одні навчали, інші навчались. А дехто спочатку навчався сам, а згодом навчав наступні покоління. І так за днями дні, за роками роки, за десятиріччями десятиріччя. Тут завжди трудилися добрі й милосердні душею педагоги, які вміли любити дітей, вміли пробачати, терпляче чекати. Адже школа – це не тільки стіни, насамперед, це – дух, пам’ять, традиції, наступність поколінь. Зі стін школи вийшли сотні талановитих випускників, які, можливо, не всі стали дуже відомими, але немає сумніву в тому, що вихованці школи стали добрими, духовно багатими людьми, які понесли у світ, посіяні тут в їх душі зерна любові до всього рідного.